Kesäleiri metsätreeni 02

Tervetuloa Loikkakoplaan

Tervetuloa Loikkakoplan kenttätreeneihin!

Loikkakoplatreenin rakenne:

 • lämmittelypeli (15 min)
 • harjoitukset (yht. 1-2 h)
 • treenin lopettelu ja palkintovideo (5-10 min)

Ohjeita ja vinkkejä:

 • Tehtäviin on ohjeet videona ja tekstinä. Lisätietoa-nappien takaa löydät lisää apuja ohjaustyöhön.
 • Tehtävän jälkeen painakaa ”valmis” ja vastatkaa kysymykseen, niin kerrytätte pisteitä ja mitaleita!
 • Kaikkia treenin tehtäviä ei tarvitse tehdä. Valitkaa ne tehtävät, jotka ovat mahdollisia juuri teidän ympäristössänne.
 • Palkintovideo on mahdollista katsoa treenin lopuksi, kun olette tehneet ainakin 3 tehtävää treenistä.
 • Jos ryhmä on iso, jakautukaa tarvittaessa useampaan ryhmään, jotka tekevät eriaikaisesti harjoitteita. Näin vältytään turhalta jonottamiselta.
 • Vinkki: Löydätte tutustumis- ja nimipelit etusivulta! Voitte tehdä näitä treenien aikana.

Meihin voitte ottaa yhteyttä:

rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi

0505533442

Lämmittely

Metsärosvo ja poliisi! Pelataan perinteistä rosvoa ja poliisia, mutta metsäasetuksilla. Perustetaan vankila paikkaan, jossa on jokin hyppy kiveltä toiselle (tai vaikka kannolta kivelle tms.), jonka kaikki saavat tehtyä. Hyppyjä voi olla useampikin.

Jos poliisi saa rosvon kiinni, pitää mennä vankilaan, mutta vasta kun on hypännyt sovitun tarkkuushypyn. Jos haluaa pelastaa, pitää ensin hypätä hyppy ja vasta sitten saa pelastaa rosvon vankilasta.

Ei muuta kuin pelaamaan!

 

 

Harjoitus 1

Kissanloikka! Tässä treenissä harjoitellaan laskeutumaan neljälle raajalle tai roikkumaan joko kiveen tai puuhun. Kissanloikassa on tärkeää, että jalat ottavat suurimman osan iskusta vastaan.

Etsikää lähialueelta mahdollisimman monta paikkaa, joissa voitte joko laskeutua neljälle raajalle, reunanojaan tai kissaroikuntaan. Tehkää hyppy joko maasta sopivan merkin takaa tai toiselta esteeltä kuten kiveltä.

Kissanloikka on palkitsevimmillaan, jos loikan jälkeen voi tehdä jonkin liikeyhdistelmä, kuten kiivetä esteen päälle, jatkaa kiipeämistä sivuttain tai ylöspäin tai vaikka ponnistaa pois sopivan esteen päälle.

 

Harjoitus 2

Tictac eli seinäponnistus! Tehdään seinäponnistusta eli yhden jalan ponnistusta sopivasta, mielellään kaltevasta pinnasta, joka voi olla esim. kivi, puunrunko tai kanto.

Jakautukaa 3-4 hengen ryhmiin. Ryhmät käyvät etsimässä lähimaastosta ainakin kolme eri paikkaa, jossa ponnistetaan joko maasta tai esteeltä, tehdään seinäponnistus ja laskeudutaan tarkasti kahdelle jalalle toisen esteen päälle. Merkitään löydetty paikka T-kirjaimilla, jotta muut ryhmät voivat käydä tekemässä samaa seinäponnistusta.

Kun olette merkinneet omanne, käykää etsimässä, millaisia tictaceja muut ryhmät ovat löytäneet!

Seinäponnistuksen perustekniikassa estettä lähestytään viistosta, ponnistetaan maasta yhdellä jalalla, ponnistetaan toisella esteestä ja jatketaan halutulla tavalla, kuten vaikka tarkalla laskeutumisella toiselle esteelle. Seinäponnistuksessa on tärkeää, että ponnistuksen aikana vapaan jalan polvi nousee ohjaamaan liikettä haluttuun suuntaan. Tarkoitus olisi, että alastulossa vartalo ei enää kierry tai käänny.

 

 

Harjoitus 3

Liikesarjat! Tehdään pareittain kaksi liikesarjaa, jotka esitellään ohjaajalle. Liikesarjat voivat sisältää seuraavia liikkeitä, joista esimerkit videossa:

 1. ylitys
 2. tarkkuushyppy paikaltaan
 3. tarkkuushyppy vauhdista
 4. jokin roikuntaliike
 5. tasapainoilu/tasapainoreitti
 6. jokin oma liike

Tehdään liikesarjat niin, että parista kumpikin tekee oman kahden liikkeen sarjan, näyttää sen parilleen ja sitten keksitään sarjoihiin kolmannet liikkeet yhdessä. Nämä kolmen liikkeen sarjat näytetään sitten ohjaajalle.

Jos ryhmällä on vaikeuksia keksiä paikkoja, joissa tehdä listan liikkeitä, kannattaa panostaa omiin liikkeisiin ja soveltamiseen. Liikesarjoissa voi olla hyvin luova, tässä harjoituksessa on tärkeintä, että saadaan rakennettua jonkinlaiset sarjat yhdessä!

 

 

Harjoitus 4

Tarkkushyppy suoraan ylityksestä! Harjoitellaan pareittan. Etsitään aluksi sopiva matala kivi, jonka eteen maahan voi mennä kontalleen. Toinen parista laskeutuu kontalleen ja vie pään kumaraan, jotta ylitystä/pukkihyppyä tekevä kaveri ei osu siihen. Toinen parista tekee pukkihypyn ja laskeutuu tarkasti valitun kiven päälle. Tehdään harjoitusta vuorotellen.

Kun pukkihyppy tarkalla laskeutumisella sujuu, voi koettaa heti laskeutumisen jälkeen ponnistaa pois kiveltä kierrehypyllä.

Voitte aloittaa matalalla kynnyksellä tekemällä pelkästään pukkihyppyä. Toisaalta kun harjoitus sujuu hyvin, voi pukkihypystä siirtyä muihin ylityksiin.

 

 

 

Lopputehtävä

Luonnosuojelupeli! Ohjaaja on ylikansallinen kaivosyhtiö, joka yrittää tuhota eli vallata ympäristön puut ja kivet piirtämällä niihin rastin katuliidulla. Leiriläisten tehtävänä on estää kaivosyhtiötä koskettamalla puita tai istumalla kivien päälle.

Kaivosyhtiö voittaa, jos se saa merkattua viisi puuta tai kiveä. Sitten vain suojelemaan!

 

 

 

Palkintovideo

Upeaa, olette rehkineet koko treenin! Painakaa ”merkitse treeni valmiiksi” -nappia ja katsokaa tähän laatikkoon avautuva palkintovideo!

 • Katsokaa palkintovideo treeninnne lopuksi, kun olette pisteyttäneet ainakin 3 tehtävää.
 • Tämän päivän palkintovideossa tietoa tekniikasta nimeltä monkey plant kick-up eli apinanousu potkulla, joka on melko edistynyt tapa nousta esteen päälle!

Kiitos treenistä!