Piha- ja kaupunkitreeni 01

Tervetuloa Loikkakoplaan

Tervetuloa Loikkakoplan piha- ja kaupunkitreeneihin!

Loikkakoplatreenin rakenne:

  • lämmittelypeli (15 min)
  • parkourspotit (yht. 1-2 h)
  • treenin lopettelu ja palkintovideo (5-10 min)

Ohjeita ja vinkkejä:

  • Tehtäviin on ohjeet videona ja tekstinä. Lisätietoa-nappien takaa löydät lisää apuja ohjaustyöhön.
  • Tehtävän jälkeen painakaa ”valmis” ja vastatkaa kysymykseen, niin kerrytätte pisteitä ja mitaleita!
  • Kaikkia treenin tehtäviä ei tarvitse tehdä. Valitkaa ne tehtävät, jotka ovat mahdollisia juuri teidän ympäristössänne.
  • Palkintovideo on mahdollista katsoa treenin lopuksi, kun olette tehneet ainakin 3 tehtävää treenistä.
  • Jos ryhmä on iso, jakautukaa tarvittaessa useampaan ryhmään, jotka tekevät eriaikaisesti spotteja. Näin vältytään turhalta jonottamiselta.
  • Vinkki: Löydätte tutustumis- ja nimipelit etusivulta! Voitte tehdä näitä treenien aikana.

Meihin voitte ottaa yhteyttä:

rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi

0505533442
Hauskaa treeniä!

Lämmittely

Parkour-Kikapum!

Miettikää alkuun kolme erilaista parkour-liikettä, jotka on helposti tehtävissä pelialueella mieluiten monessa kohtaa. Esimerkiksi:

  • tarkkuushyppy/tarkka laskeutuminen
  • seinäponnistus
  • ylitys

Pelin alussa ohjaaja huutaa "Kikapum" ja aloittaa laskemisen, ensin kymmenestä alaspäin, sitten yhdeksästä jne. Pelaajien tehtävänä on koskettaa ohjaajaa, käydä tekemässä jokin parkour-liikkeistä sekä palata koskettamaan ohjaajaa. Kun ei enää ehdi suorittaa tehtävää, putoaa pelistä. Kuinka lyhyen laskun aikana vielä ehditte käydä tekemässä liikkeen?

Tässä pelissä on hyvä, että alueella on jotain sopivia esteitä, kuten muureja, kiviä, puita tai vaikkapa leikkitelineitä. Suoritettavat liikkeet voivat olla mitä vain, myös luovia, kuten esimerkiksi

  • alitus/jokin pujahdus alta tai välistä
  • kärrynpyörä tai vastaava
  • jonkin esteen kierto

 

Harjoitus 1

Tarkkuushyppyjä esteelle. Etsikää sopiva este, jolle voitte laskeutua tarkasti. Piirtäkää katuliidulla tai kepillä tms. viiva esteen etupuolelle. Tehkää hyppy esteelle viivan takaa ja koettakaa pysähtyä niin pitkäksi aikaa, että saatte vietyä kädet yhteen selän takana ja tuotua ne takaisin eteen. Tämän jälkeen hypätkää tarkasti piirtämällenne viivalle ja pysykää viivalla käsien yhteenviennin ajan. Piirtäkää seuraava viiva aina kauemmas ja koettakaa, kuinka kaukaa saatte vielä hypättyä esteelle.

Toisena tehtävänä käykää pareittain etsimässä vielä kolme muuta estettä, jossa voitte toistaa harjoituksen.

 

Kiinnittäkää tässä harjoitteessa erityishuomiota hyvään ja tarkkaan laskeutumiseen, mikä tarkoittaa seuraavaa:

  • riittävä jousto polvista
  • päkiät osuvat alustaan ensimmäisinä
  • riittävän ryhdikäs asento (selkä suorassa)

 

 

 

Harjoitus 2

Heilautus eli laché. Etsikää tanko tai vastaava, jossa voitte roikkua.

  1. Tehdään aluksi heilautuksia taakse. Piirtäkää alustaan viivoja, joille tähtäätte laskeutumisen. Aloittakaa läheltä ja katsokaa, kuinka kauas saatte heilautettua hallitusti. Voitte merkitä "valloitetun" viivan kävyllä tai pienellä kivellä.
  2. Toisena heilautellaan eteen. Etuheilautuksessa on tärkeää tehdä voimakas veto käsillä taakse heilunnan keskivaiheen jälkeen, jotta ylävartalo kääntyy eteen ja saa tehtyä hallitun alastulon. Tehkää samanlainen viivapeli myös etupuolelle.

Heilautuspaikoiksi käyvät hyvin erilaiset leikkitelineet tai jopa sopivat puunoksat, jos varsinaisia tankoja ei ole saatavilla.

Heilautukset ja roikkumiset ylipäätään voivat olla alkuun haastavia. Voitte aluksi ottaa pienen roikkumislämmittelyn pudottamalla riipunnassa hartiat muutaman kerran korviin ja nousemalla taas hallittuun riipuntaan. Voi myös olla hyvä harjoitella itse vauhdinottoa heilunnassa. Tärkeää on huomata koukistaa vartaloa aina etuheilautuksen keskivaiheilla. Auttaa myös, jos yltää ottamaan pienen potkun maasta.

 

 

Harjoitus 3

Tasapainoharjoitus! Etsikää sellainen matala muuri tai aita, jonka päällä on hieman haastavaa seistä yhdellä jalalla. Tehdään parin kanssa muutama erilainen harjoitus:

  1. Toinen seisoo muurilla yhdellä jalalla. Kopitellaan kävyllä tms. maassa olevan parin kanssa. Koettakaa montako koppia saatte otettua putoamatta. Voitte halutessanne lisätä etäisyyttä, jolta heittelette.
  2. Sama harjoitus niin, että seistään pitkittäin kahdella jalalla.
  3. Sama harjoitus niin, että seistään poikittain kahdella jalalla (päkiöillä).
  4. Kiertoharjoitus, jossa maassa oleva pari heittää muurilla olevalle parille, tekee ylityksen parin taakse, ottaa muurilta heitetyn kävyn kiinni ja hyppää muurille toisen parin tilalle (ks. video).

Haastetta saatte etsimällä kapeamman paikan, jossa tasapainoilla, kuten kaiteen tai pyörätelineen. Harjoituksen voi toistaa myös vaikkapa tolpan tai pollarin päällä yhdellä jalalla seisten.

 

 

Harjoitus 4

Perusylityksiä! Olennaista parkour-liikkumisessa ei ole tietynlainen tekniikka, mutta on silti hauskaa ja hyödyllistä harjoitella käteviksi havaittuja tapoja vaikkapa esteen ylittämiseen. Samalla oma työkalupakki erilaisten esteiden kanssa pärjäämiseen kasvaa.

Harjoitellaan neljää erilaista ylitystä.

  1. Askelylitys. Viedään vastakkainen käsi ja jalka esteelle. Vapaa jalka astuu näiden välistä ja menee esteen takana maahan.
  2. Pyörähdysylitys. Viedään kädet esteelle pitkittäin ja tehdään kärrynpyörämäinen ylitys. Liikeen aikana pyörähdetään kokonainen kierros eli 360 astetta.
  3. Sivu- eli syrjäylitys. Kädet tulevat esteelle vierekkäin ja viedään jalat yhdessä paketissa yli käsien sivulta. Toinen käsi irrotetaan esteeltä jalkojen tieltä pois.
  4. Vauhtiylitys. Tällä pääsee jo vähän kovempaa esteen yli. Ponnistetaan toisella jalalla ja viedään vain toinen käsi esteelle. Vartalon kallistuu vähän esteelle menevän käden puolelle.
  5. Lisätehtävänä voitte keksiä omia ylityksiä ja niille nimiä.

 

 

Harjoitus 5

Seinäjuoksu! Harjoitellaan seinäjuoksun tekniikkaa ja pääsemään ennen pitkää korkeidenkin seinien tai muurien yli. Seinäjuoksussa otetaan vauhtia kohti seinää, ponnistetaan yhdellä jalalla maasta kovaa ylös, viedään toinen jalka seinään ja käännetään sillä eteenpäin menevä vauhti ylöspäin.

  1. Tehkää seinäponnistus ylöspäin yhden askeleen vauhdista.
  2. Lisätkää vauhtia kahteen askeleeseen, sitten kolmeen.
  3. Koettakaa, kuinka korkealle saatte läpsäistyä seinään.
  4. Jos seinään saa piirtää liidulla, katsokaa kuinka korkealle saatte piirrettyä viivan.
  5. Ohjaaja voi pitää esim. hattua kepin päässä. Koettakaa poimia hattu seinäjuoksun avulla.

Seinäjuoksu on haastava tekniikka. Sitä helpottaa huomattavasti, jos lähiympäristöstä löytyy vähänkään kaltevia seinäpintoja. Seinäjuoksuun kuuluu luonnollisena osana muurin päälle kiipeäminen, joka voi olla yhtä haastavaa kuin itse seinäjuoksukin. Ei kannata kuitenkaan lannistua, koska kun seinäjuoksu ja nousu alkaa sujua, pääsee tällä tekniikalla todella korkeitten muurien yli.

 

 

Harjoitus 6

Seinäponnistus eli tictac! Seinäponnistuksessa tehdään viisto ponnistus sopivasta esteestä. Etsikää tätä harjoitusta varten sopiva kaltevapintainen kivi, kalteva puunrunko tai seinä. Myös pystysuora seinä käy, mutta siitä tictacin tekeminen on selvästi haastavampaa. 

  1. Tehkää seinäponnistusta esteestä laskeutuen hallitusti maahan.
  2. Piirtäkää maahan viiva tai asettakaa keppi/naru, ja tehkää seinäponnistuksia laskeutuen tarkasti sen päälle.
  3. Tehkää seinäponnistus ja pujahtakaa heti perään ohjaajan tai kaverin pitelemän kepin ali.
  4. Jos mahdollista, tehkää seinäponnistus laskeutuen toisen lähellä olevan esteen päälle.
  5. Etsikää muita paikkoja, joissa voitte tehdä seinäponnistusta yksinään tai osana liikesarjaa.

Seinäponnistus on todella palkitse liike, koska se on kaltevista pinnoista melko helppo tehdä. Jos löydätte paikan, jossa on useita kiviä lähekkäin, on hauskaa etsiä erilaisia peräkkäisiä tictac-yhdistelmiä. Seinäponnistuksen voi tehdä myös niin, että kääntyy esteellä 180 astetta. Silloin esteelle ei tulekaan lähempi vaan ulompi jalka (suhteessa esteeseen).

 

 

Harjoitus 7

Apinaylitys eli manki! Tässä harjoituksessa lähestytään apinaylitystä yksinkertaisten harjoitteiden avulla.

  1. Aloitetaan harjoittelu maassa. Piirretään maahan viiva, jolle asetetaan kädet. Painetaan käsillä ja hypähdetään jalat viivan yli. Toisessa vaiheessa ei aseteta käsiä valmiiksi, vaan viedään ne liikkeen aikana viivan päälle.
  2. Harjoitellaan apinaylitystä esteen päälle. Tämä on turvallisinta tehdä jonkinlaiselle tasolle tai vaikkapa penkin päädyssä. Asetetaan alussa kädet esteelle, ei kuitenkaan aivan reunaan. Painetaan käsillä ja viedään ensin vain toinen jalka esteelle. Kun tämä sujuu, voi viedän molemmat jalat esteelle. Lopulta voi koettaa ponnistaa jalat sen kohda yli, jossa kädet olivat liikeen alussa.

Apinaylitys on melko haastava ylitys. Olennaista tekniikassa on työskentely käsillä, jotta niillä saa painettua riittävästi tilaa esteen ja parkouraajan väliin. Liikkeessä rintakehä menee edellä ja onnistunut apinaylitys näyttääkin "hyväryhtiseltä".

 

 

 

Palkintovideo

Upeaa, olette rehkineet koko treenin! Painakaa ”merkitse treeni valmiiksi” -nappia ja katsokaa tähän laatikkoon avautuva palkintovideo!

  • Katsokaa palkintovideo treeninnne lopuksi, kun olette pisteyttäneet ainakin 3 tehtävää.

Kiitos treenistä!