Piha- ja kaupunkitreeni 02

Tervetuloa loikkakoplaan

Tervetuloa Loikkakoplan piha- ja kaupunkitreeneihin!
 
Loikkakoplatreenin rakenne:
  • lämmittelypeli (15 min)
  • parkourspotit (yht. 1-2 h)
  • treenin lopettelu ja palkintovideo (5-10 min)
Ohjeita ja vinkkejä:
  • Tehtäviin on ohjeet videona ja tekstinä. Lisätietoa-nappien takaa löydät lisää apuja ohjaustyöhön.
  • Tehtävän jälkeen painakaa ”valmis” ja vastatkaa kysymykseen, niin kerrytätte pisteitä ja mitaleita!
  • Kaikkia treenin tehtäviä ei tarvitse tehdä. Valitkaa ne tehtävät, jotka ovat mahdollisia juuri teidän ympäristössänne.
  • Palkintovideo on mahdollista katsoa treenin lopuksi, kun olette tehneet ainakin 3 tehtävää treenistä.
  • Jos ryhmä on iso, jakautukaa tarvittaessa useampaan ryhmään, jotka tekevät eriaikaisesti spotteja. Näin vältytään turhalta jonottamiselta.
  • Vinkki: Löydätte tutustumis- ja nimipelit etusivulta! Voitte tehdä näitä treenien aikana.
Meihin voitte ottaa yhteyttä:
 
rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi
 
0505533442
Hauskaa treeniä!

Lämmittely

Parkour-hippa! Hippa ottaa muita kiinni. Jos jää kiinni, joutuu vankilaan, mutta vankilaan voi mennä vasta suoritettuaan sovitun parkour-liikkeen. Vankilasta voi pelastaa, mutta vasta, kun on niin ikään tehnyt sovitun liikkeen. Valitkaa parkour-liikkeeksi jokin, jonka voi tehdä valitsemanne vankilan lähettyvillä. Esimerkiksi:

  • tarkkuushyppy
  • ylitys
  • seinäponnistus eli tictac

 

 

 

Harjoitus 1

Pyörimissarja! Tehdään parin kanssa penkillä tai muulla vastaavalla tasolla yhteinen kuuden liikkeen liikesarja Vauhti-Venlan ja Liekki-Jaskan esimerkin mukaan. Olennaista on, että aina kahden liikkeen jälkeen käytte istuma-asennossa ja vaihdatte parin kanssa vauhdista viestikapulaa. Kapula voi olla vaikka pieni pallo, hernepussi, käpy tai kepinpätkä.

Liikesarjan liikkeitä saa soveltaa, jos ne tuntuvat hankalilta tai paikka ei sovellu juuri esimerkin mukaiseen sarjaan. Jos ryhmä motivoituu enemmän oman sarjan rakentamisesta, se on aivan sallittua eli ok.

 

 

Harjoitus 2

Heilautus eli laché. Jatketaan heilautuksen harjoittelua. Etsikää jälleen sopiva paikka, jossa roikkua.

  1. Aloitetaan piirtämällä maahan tangon etupuolelle viivoja ja harjoittelemalla laskeutumista niille.
  2. Otetaan keppi, harjanvarsi tms. este, jonka yli tehdään heilautuksia. Tähän voi yhdistää lisäksi laskeutumisen viivalle.
  3. Otetaan pallo ja heiluja koettaa napata sen kaverin/ohjaajan kädestä jaloilla ja palauttaa vippaamalla seuraavan heilautuksen aikana. Jos tämä sujuu, voi koettaa napata pallon kiinni kaverin/ohjaajan heitosta.

Lisähaasteita:

  • koettakaa potkaista pallo suoraan ilmasta takaisin heittäjälle
  • tehkää laskeutuminen puolella kierteellä taakse
  • laskeutuminen puolella kierteellä eteen

 

 

Harjoitus 3

Haastava tasapainoharjoitus! Etsikää mahdollisimman matala kaide, jonka päällä voi tasapainoilla.

  1. Kiivetkää turvallisesti kaiteen päälle ja etsikää asento, jossa pysytte kaiteen päällä. Tähän ei ole mitään sääntöjä, saatte vapaat kädet!
  2. Harjoitellaan kolmen hengen ryhmissä kaiteen päällä kävelyä. Pidetään sivuilla kulkevien kaverien käsistä kiinni ja kävellään kaidetta varpaat osoittaen koko ajan eteenpäin.
  3. Kolmas haaste on kävellä kaidetta, mutta niin, että auttajilla ja tasapainoilijalla ovat vain nyrkit vastakkain.

Tasapainoiluun saa lisähaastetta helposti. Alla muutama ehdotus:

  1. Kävely ilman tukea
  2. Kävely ja kääntyminen vastakkaiseen suuntaan
  3. Kävely ja kääntyminen 360 astetta
  4. Kävely takaperin
  5. Kävely sivuttain (päkiät kaiteella)

 

 

Harjoitus 4

Kissanloikka! Nyt hypitään seinille. Harjoitellaan laskeutumaan seinää vasten niin,  että otetaan yläreunasta kiinni käsillä ja jalat tulevat seinää vasten. Etsikää videon esimerkkien mukaan jonkinlainen sopiva paikka harjoitella kissanloikkaa ja tehkää seuraavat harjoitteet:

  1. Kissanloikka maasta seinälle
  2. Kissanloikka kepin tai viivan takaa. Koettakaa kuinka kaukaa saatte hypättyä!
  3. Kissanloikka kepin tms. yli. Ohjaaja tai kaveri voi pidellä keppiä. Muutelkaa korkeutta ja etäisyyttä.
  4. Kissanloikka puolella kierteellä. Lähtö selin seinään ja kääntyminen hypyn aikana.

Kissanloikan turvallisessa harjoittelussa on tärkeää, että jalkoja ei laiteta liian korkealle seinään. Tällöin jalkojen paine saattaa vääntää kädet irti esteestä ja hyppääjä voi pudota selälleen ja lyödä päänsä. Tähän auttaa se, että käy ensin kokeilemassa seinällä roikkumista ja huomauttaa harjoittelijoita asiasta.

Useimmiten kissanloikka hypätään esteeltä toiselle (ei maasta eesteelle). Jos harjoituspaikassanne on mahdollisuus hypätä kissanloikkia esteiltä, niin liike muuttuu selvästi palkitsevammaksi.

 

 

Harjoitus 5

Seinäkieppi tai kämmenkieppi on akrobaattinen liike, jossa pyörähdetään seinää tai muuta estettä vasten tukikäden varassa ympäri. Lähdetään harjoittelemaan seinäkieppiä esim. matalilla kivillä. Huomatkaa, että seinäkiepissä tukikäsi pysyy koko ajan paikoillaan ja suorana.

  1. Asetetaan toinen käsi esteelle. Ponnistetaan tasajalkaa ja hypätään esteen päälle ja saman tien alas käden toiselle puolelle.
  2. Ponnistuksen jälkeen käytetään toista jalkaa kevyesti esteellä.
  3. Tehdään kokonainen seinäkieppi.

Voitte etsiä myös muita paikkoja seinäkiepin/kämmenkiepin tekemiseen.

Kämmen- ja seinäkieppejä voi tehdä hyvin monenlaisissa paikoissa. Ennen pystysuoralla seinällä tekemistä kannattaa etsiä jonkinlainen kalteva seinäpinta, jossa voi ottaa tuntumaa liikkeeseen. Mitä loivempi kulma, sitä helpompi kieppi on tehdä.

 

Harjoitus 6

Ylityssarjoja! Harjoitellaan ensin pari uutta ylitystä, vätysylitys eli lazy vault ja pyörähtävä ylitys eli reverse vault.

Lazy vaultilla ylitetään este tyypillisesti hieman viistosti. Harjoittelu kannattaa aloittaa hieman leveämmällä esteellä, kuten penkillä. Alkuun voi istahtaa esteen päälle, ja sitten käyttää jalkoja apuna, ennen kuin pääsee tekemään varsinaista ylitystä.

Reverse vaultissa tehdään kokonainen kierre ylityksen aikana. Harjoittelu kannattaa aloittaa esteen päältä, josta tullaan alas toisen käden varassa selkä edellä.

Kun olette harjoitelleet ylityksiä, etsikää sopiva paikka, johon voitte rakentaa pienen ylityssarjan eli monta ylitystä sujuvasti peräkkäin.

Ylityssarjaa varten ei tarvitse välttämättä pitkää muuria tai montaa estettä. Yhdelläkin penkillä tai pienellä aidanpätkällä voi rakentaa sarjan, kun ylittää estettä eri suunnista ja pyörii saman esteen ympärillä.

 

 

Palkintovideo

Upeaa, olette rehkineet koko treenin! Painakaa ”merkitse treeni valmiiksi” -nappia ja katsokaa tähän laatikkoon avautuva palkintovideo!

  • Katsokaa palkintovideo treeninnne lopuksi, kun olette pisteyttäneet ainakin 3 tehtävää.

Kiitos treenistä!