TIETOA LOIKKAKOPLASTA

Katso alta käyttäohjevideo ja usein kysytyt kysymykset, joista saat tärkeitä tietoja ja vinkkejä Loikkakoplan käyttöön, ohjaukseen sekä turvalliseen harjoitteluun.

LOIKKAKOPLAN KÄYTTÖOHJEET VIDEO

Asiakastuki: rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi, 050 5533442

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

OHJAAMINEN

Loikkakoplalla voit toteuttaa:

  • parkourkerhon,
  • sirkuskerhon,
  • tai temppuilukerhon (sis. parkour, sirkus, akrobatia ja teematreenit)

Loikkakopla sisältää treenejä, joita kannattaa edetä järjestyksessä. Jokainen treeni sisältää hauskoja tehtäviä noin tunnin pituiseen treeniin.

Ennen treeniä.

  1. Käy treenin sisältö (tekstiohjeet ja videot) läpi ennen treenin alkua.
  2. Suunnittele radan rakentaminen. Jos mahdollista, ota välineet valmiiksi esille varastosta. Voit myös rakentaa radan osittain tai kokonaan etukäteen.

Treenin aikana. Voitte Katsoa jokaisen tehtävän ohjevideon yhdessä tai voit antaa ohjeet itse suullisesti. Muodostakaa teille toimiva rutiini. Jokaisesta tehtävästä kerrytätte koplalle pisteitä.

  1. Kun ryhmä tulee saliin, kokoa ryhmä kasaan ja näytä tervetuloavideo tai kerro sanallisesti, mitä on tulossa.
  2. Tehkää radan rakennus -tehtävä koplan kanssa, jos et ole rakentanut ennen tunnin alkua. Klikatkaa valmis ja vastatkaa kysymykseen ja katsokaa minkälaiset pisteet ja palautteen saatte.
  3. Tehkää lämmittelytehtävä.
  4. Tehkää 2 lajiharjoittelutehtävää (parkourissa spotit 1 ja 2, sirkuksessa pisteet 1 ja 2). Voitte jakautua kahteen ryhmään näitä tekemään jonottamisen vähentämiseksi.
  5. Jos on aikaa jäljellä, tehkää viimeiseksi lopputehtävä. Treenin loppupuolella voitte halutessanne myös toteuttaa koplan esittämiä toiveita kuten leikkejä, pelejä tai kuntoilua.
  6. Siivotkaa sali ja katsokaa palkintovideo. Palkintovideo avautuu katsottavaksi, kunhan on tehnyt treenistä ainakin 3 tehtävää.
  • Jos tehtäviä jää tekemättä, niin niihin voi halutessaan palata myöhemmillä kerroilla.
  • Jos aikaa on jäämässä paljon jäljelle lopputehtävässä, voitte katsoa lisätietoa -kentästä vinkkejä lisätekemisen järjestämiseen. Jos aikaa jää, voitte olla myös koplan toiveleikkejä loppuajan.

Loikkakopla mahdollistaa sen, että ohjaaja luo itselleen sopivat rutiinit ohjeistamiseen. Tärkeintä on, että ohjeistuksessa on selkeä rutiini, jota kopla osaa ennakoida. Tehtävien videoiden näyttäminen jokaisessa tehtävässä ei ole välttämätöntä, mikäli ohjaaja kykenee ohjeistamaan tehtävät muuten.

Loikkakoplakerhon suosituskoko on max. 15 ryhmäläistä. Yksi syy tähän on se, että tavanomainen koulujen välineistö ei välttämättä riitä suurien ratojen rakentamiselle. Jos ryhmä on suurempi ja jonotusta on paljon, voitte kokeilla kolmannen harjoittelupisteen rakentamista, jolloin ryhmän voi jakaa kolmelle suorituspisteelle kahden sijaan. Vaihtoehtoja ovat esim.:

  • Jos välineitä riittää, rakentakaa kolmas spotti edellisten tai tulevien treenien pohjalta. Aiempien treenien ohjevideot pääsee katsomaan vaikka tehtävä olisi jo tehty.
  • Suunnitelkaa kolmas harjoittelupiste jäljellä olevista välineistä. Spotin ei ole pakko olla joka kerta harjoiteltavaa lajia, vaan voitte myös olla toivepelejä, hyppiä trampoliinilla tai vaikka pomputella palloa. Oma spotti on hyvä mahdollisuus koplalaisille päästä vaikuttamaan treenin sisältöön.
  • Toisinaan jomman kumman harjoittepupisteen tehtävän voi jakaa kahdeksi erilliseksi pisteeksi.
  • Toisinaan lopputehtävän tai lämmittelypelin voi tehdä kolmantena pisteenä.

Kerhoissa on tavallista, että osallistujen taitotasossa on suuria eroja.

  • Tehtävien sisällä on usein eri vaikeustasoisia osatehtäviä. On tärkeää, että jokainen saa harrastaa omalla tasollaan ja edetä omaa tahtia vaikeampiin harjoitteisiin. Ensimmäinen onnistunut kuperkeikka on upea saavutus, kuten ensimmäinen volttikin.
  • Lähes kaikkien tehtävien kirjallisissa ohjeissa tai lisätiedoissa on lisää ohjeita tehtävien skaalaamiseen. Katso tehtävän tekstiohjeistukset ja napit.
  • Jos osallistuja sanoo tehtävää liian helpoksi tai vaikeaksi, mieti miksi. Taitolajeissa on tavallista, että lapset sanovat liikettä helpoksi, vaikka liike ei vielä onnistuisi oikealla tekniikalla. Kannusta yrittämään liikettä puhtaalla tekniikalla. Voi myös olla, että lapsi ei uskalla yrittää liikettä epäonnistumisen pelon tai ryhmäpaineen vuoksi. Haaste voi olla myös ryhmädynamiikassa. Mieti, saisiko harjoitteeseen mielenkiintoa lisää (ks. ohjetekstit ja napit).

Parkourtehtävien skaalaaminen:

  • Parkourvälineitä kannattaa liikuttaa treenin aikana kauemmas tai lähemmäs toisistaan. Sopiva hyppyjen pituus on sellainen, että onnistumiseksi joutuu ponnistelemaan.
  • Jos jaatte ryhmän spoteille, voitte kokeilla jakaa ryhmän esim. iän mukaan tai sen mukaan, haluaako esteiden olevan lähempänä vai kauempana, jolloin esteitä ei tarvitse ihan jatkuvasti liikuttaa.

Sirkus ja monilajitoteutuksen ensimmäisen kauden tehtävissä on myös erittäin vaikeita variaatioita, jolloin mielenkiinto pysyy yllä myös niillä, jotka ovat aiemmin jo harrastaneet lajia.

Loikkakoplassa ryhmäläisten väliset tasoerot on huomioitu ja treenit sisältävät aina helpompia ja vaikeampia variaatioita aiheesta. Kuitenkin, jos treenien vaikeustaso tuntuu yleisesti sopimattomalta ryhmälle, voi treenikautta vaihtaa vaikka kesken kauden.

Loikkakoplan 4 tuotantokautta jakautuu vaikeustason mukaan seuraavanlaisesti:
kausi 1: perusteet 1 (saatavilla parkour, sirkus ja monilajikerhoihin)
kausi 2: perusteet 2 (saatavilla parkour, sirkus ja monilajikerhoihin)
kausi 3 jatko 1 (vain parkour)
kausi 4 jatko 2 (vain parkour)

Kausi 3 ja 4 edellyttävät, että suurella osalla ryhmästä on jonkinlaista harrastustaustaa parkourista. Jos mietit treenikauden vaihtamista kesken kauden, ole yhteydessä työnantajaasi ja/tai meihin (rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi).

Sirkus ja monilajitoteutuksen ensimmäisen kauden tehtävissä on perusteiden lisäksi myös erittäin vaikeita variaatioita. Saman tutun kauden voi tehdä seuraavana lukuvuonna hyvin uudestaan, mutta vaikeampia variaatioita tehden.

Pitkissä kerhojaksoissa vaihtelu virkistää. Siksikin treeneissä olevat pelit ja harjoiteltavat liikkeet vaihtelevat kauden aikana. Vaihtelua saatte lisää esimerkiksi:

  • ottamalla silloin tällöin koplan toiveita ohjelmaan!
  • tekemällä Loikkakoplan ulkotreenejä, joita sisältyy yksi tai useampi vähintään 10 kerran pituisissa parkour- ja monilajipaketeissa. Sirkuskaudella ei ole ulkotreenejä, mutta monet tehtävät on mahdollista tehdä ulkona, mikäli löytyy ulkokäyttöön soveltuvia välineitä.
  • Loikkakkopla tempputaiturit monilajitoteutus sisältää monipuolisesti temppuilua eri teemoilla: parkour, sirkus, akrobatia, teemakerrat ja ulkotreenit. Jos haluat monipuolistaa parkourin tai sirkuksen harjoittelua lajirajojen ulkopuolelle, voit harkita totutuksen vaihtamista Tempputaitureihin (hinta ei muutu).

Meiltä voit kysyä apuja Loikkakoplan käyttöön ja voimme myös auttaa ideoimaan ratkaisuita, mikäli ilmenee haasteita: rasmus.kuvaja@parkourakatemia.fi, 050 5533442

Liikuntaryhmien ohjaamisessa tarvitaan monenlaisia ohjaustaitoja ja ryhmissä on usein myös lapsia, jotka tarvitsevat tukea arjessa. Jos kaipaat päivitystä ohjaustaitoihin tai lisää koulutusta, olethan yhteydessä työnantajaasi. Meiltä voi hankkia parkourohjausten avuksi Loikkakoplaohjaajan etäkoulutuksen hintaan 120e+alv; kysy työnantajaltasi mahdollisuutta kouluttautumiseen. Koulutuksessamme käydään monipuolisesti läpi liikunnan ja parkourin ohjaamiseen liittyviä teemoja.

RADAN RAKENTAMINEN

Ohjaajan olisi hyvä perehtyä radan rakentamiseen ennen treenin alkua ja suunnitella rakennusurakka:

  • Jos rakennatte edes osan radasta yhdessä koplan kanssa, niin saatte rakentamistehtävästä pisteitä.
  • Nuoremmat lapset selviytyvät yleensä paremmin siivoamisesta kuin rakentamisesta. Varsinkin pienten lasten ryhmän ohjaajan kannattaa rakentaa rata edes osittain valmiiksi etukäteen.
  • Samoin rakentaminen voi olla haastava tehtävä jos ryhmässä on paljon tukea kaipaavia lapsia tai jos motivaatiota rakentamiseen ei ole.
  • Joka tapauksessa olisi hyvä, että ohjaaja vähintäänkin ottaa välineitä valmiiksi esille varastosta.
  • Pyydä tarvittaessa salivuoron tai kerhoajan muuttamista työnantajaltasi, jotta pääset valmistelemaan treeniä.
  • Jos ette tiedä, että riittääkö ryhmän käytössä oleva aika kaikkiin tehtäviin, voitte jättää esim. lopputehtävän rakentamisen tunnin loppupuolelle.
  • Jos rata vaikuttaa liian massiiviselta suhteessa rakentamisen resursseihin, voitte keventää rataa. Useimmissa tehtävissä on esitelty useampi suorituspaikka ja voittekin jättää osan rakentamatta tai rakentaa vasta tarpeen tullen.
  • Parkourryhmällä: jos radan rakentamisen kanssa on jatkuvasti haasteita, voitte kysyä meiltä, voisiko ulkotreenien osuutta lisätä.

Yleisiä vinkkejä:

  • Radassa ei välttämättä tarvita kaikkia radan ohjeissa kerrottuja elementtejä. Tehtäviin riittää, että saatte edes osan esitellyistä elementeistä rakennettua. Esittelemme paljon mahdollisuuksia juurikin siksi, että kaikkiin saleihin löytyisi ideoita.
  • Jos jotain välinettä on siltikin liian vähän, ei koko rataa tarvitse rakentaa kerralla. Voitte rakentaa aluksi osan radasta ja treenin aikana muokata pisteitä seuraavia tehtäviä varten. Näin on mahdollista käyttää samaa välinettä useassa eri tehtävässä.
  • Osassa tehtäviä on lisätietoapainikkeissa ohjeet korvaavan tehtävän tekemiseen, jos tarvittavat välineet puuttuvat kokonaan.
  • Jos edellisistä kohdista huolimatta välineiden riittävyys aiheuttaa jatkuvasti ongelmia, voit olla meihin yhteydessä, niin voimme miettiä yhdessä ratkaisuja ongelmiin ja kerhon toteutusta.

Esimerkkejä välineiden korvaamisesta toisella välineellä:

Voimistelupenkkejä voi usein korvata steppilaudoilla, tasapainopuomilla, tukevilla tuoleilla tai pulpeteilla.

Hyppyarkun ja hyppypukin voi usein korvata toisillaan, jos jompi kumpi löytyy. Pulpetit ja näyttämön lava voivat toimia korvikkeena osassa tehtäviä.

Rekkitanko

  • Tasapainoilussa rekin voi korvata hyppynaruilla, puomilla tai väärinpäin käännetyllä voimistelupenkillä
  • Heilahdus- ja alitustehtävissä kerrotaan tapoja korvata rekkitangot tai ehdotetaan vaihtoehtoista tehtävää. Aina on mahdollista myös kerrata edellisten kertojen suosikkitehtäviä tai olla lasten esittämiä toivepelejä. Voitte korvata treenin myös ulkotreenillä.

Puolapuut. Puolapuiden korvaaminen on haastavaa. Mahdollisia tapoja korvata puolapuut voivat olla esim:

  • Tic tac -tehtävissä ponnistuslaudan voi laittaa seinää vasten, kunhanh varmistatte, ettei se liu’u.
  • Kissanloikissa, seinäjuoksuissa ja liu’uissa voimistelupenkin voi nostaa rekkitankoa, korkeaa näyttämölavaa tai muuta korkeampaa tukevaa asiaa vasten. Huolehtikaa, että penkki pysyy tukevasti paikoillaan.

Ratkaisuja ongelmaan:

  • Jos välineistä on paljon pulaa, voi olla, että ette pysty rakentamaan kaikkia spotteja kerralla. Voittekin rakentaa spotit aina kunkin tehtävän alussa ja näin kierrättää samoja välineitä eri spoteilla.
  • Suosittelemme hyödyntämään ulkotiloja kelin salliessa. Monet tehtävät on suoraan siirrettävissä ulos. Voitte myös hyödyntää ulkotreenejä parkourissa.
  • Parkourkerholle on mahdollista hankkia ulkopainotteinen Loikkakoplakausi.
  • Ongelmien jatkuessa ole yhteydessä meihin, niin voimme auttaa sopivimman ratkaisun löytämisessä haasteisiin.

Voit käyttää trampoliinia osassa akrobatiatehtäviä, mutta varmista, että sinulla on riittävästi tietoa trampoliinin turvallisesta käytöstä harjoittelussa. Huomioi mm. seuraavat:

  • Trampoliinin käyttöön liittyy aina suurempi vakavan loukkaantumisen riski, koska vauhti ja korkeudet ovat suurempia.
  • Trampoliinien käyttö vaatii suuremman pehmustetun turva-alueen kaikkiin suuntiin, koska hypyt lentävät pidemmälle ja korkeammalle.
  • Jos patja on kapea/lyhyt, tulee pehmustettua aluetta kasvattaa paksuja ja/tai ohuita patjoja lisäämällä.
  • Etuperinvoltin harjoittelussa kannattaa aluksi laittaa 2 patjaa päällekkäin, jos mahdollista.
  • Useimmat akrobatialiikkeet on tärkeää harjoitella ensiksi maasta ja ponnistuslaudalta ponnistaen riittävän sujuvaksi.
  • Trampoliineja on erilaisia ja on tärkeää ymmärtää, miten käytössä olevaa trampoliinia käytetään oikein ja miten sen kunto tarkistetaan.

LOUKKAANTUMISTEN EHKÄISY

  • Lue tehtävien kirjalliset ohjeet, joissa kerromme lisää pointteja turvallisuuden varmistamiseksi. Katso myös turvallisuus -painike, mikäli tehtävässä sellainen on.
  • Varmista aina, että käytettävät välineet eivät liu’u lattialla tai toisten esteiden päällä: liukuesteinä voi käyttää liukuestemattoja, kumilätkiä, permantopaloja ja joogamattoja tilanteesta riippuen. Osan esteistä voi tukea seinää vasten.
  • Voit merkata tehtäviin selkeät jonotuspaikat vaikka tötsillä.
  • On tärkeää, ettei temppuilla liian lähellä toisia.
  • Kiipeily- ja hyppytehtävissä voitte laittaa patjoja myös laajemmalle alueelle varsinkin, jos ryhmässä on nuorempia lapsia. Annamme vinkkejä tehtävien tekstiohjeissa.
  • Sovi koplan kanssa, että radalla mennään sovittuun suuntaan ja muut huomioiden. Radalla tehdään vain sitä, mitä on tarkoitus tehdä.
  • Harjoitelkaa turvallisuudesta huolehtimista yhdessä. Koska liikuntasalivälineistö on liikuteltavaa, esteet saattavat liikkua tai jopa kaatua, jos liikkuu huolimattomasti. Esteitä ei saa siirtää omin päin ja jos jokin este on liikkunut paikoiltaan, niin siitä kerrotaan heti ohjaajalle. Parkourkulttuuriin kuuluu, että kun harjoitellaan, niin välineiden kestävyys ja ominaisuudet tarkistetaan aina ennen harjoittelua. Tätä voitte harjoitella koplan kanssa treeneissä.
  • Jos liikuntasalissa on mekanismeilla toimivia välineitä, kysy ohjeet, miten mekanismit toimii (esim. voimistelurenkaat, -köydet, rekki, trampoliini). Varmista, että tiedät miten koottavat välineet, esim. rekkitangot, kootaan juuri teidän salissa oikein.

Pyydä ennen kerhojakson alkua ohjeistus loukkaantumistilanteiden varalta työnantajaltasi! Hyviä perusjuttuja ovat:

  • Varmista, että saatavilla on ensiapuvälineistöä (ainakin laastareita ja sidosta nilkan nyrjähdyksiin).
  • Selvitä paikallisen päivystyksen puhelinnumero ja yhteystiedot ennen kerhojakson alkua. Hätätilanteissa numero on 112.
  • Varmista, että sinulla on lasten huoltajien yhteystiedot tarvittaessa saatavilla.
  • Voit selvittää etukäteen, onko tiloissa treenien aikaan aikaan töissä muuta henkilökuntaa, joka voi tulla apuun esim. vakavammissa loukkaantumistilanteissa.

Loukkaantumisten yleisyys:

  • Erilaiset pienet kolhut ja nirhaumat ovat tyypillisimpiä vahinkoja.
  • Nilkannyrjähdyksiä sattuu toisinaan kaikissa lajeissa, missä juostaan ja hypitään. Jos kävely on selvästi vaikeaa/kivuliasta pienen levon jälkeen, kannattaa olla terveysasemaan/päivystykseen yhteydessä.
  • Harvinaisia/hyvin harvinaisia vammoja ovat muut nyrjähdykset ja vakavammat vammat, kuten luunmurtumat ja päävammat. On kuitenkin erittäin tärkeää tietää, mistä saa apua vakavamman loukkaantumisen sattuessa.

Jos olet kohdannut järjestelmässä bugin (jokin ei toimi ihan niin kuin pitäisi), voit täyttää alla olevan lomakkeen, niin saamme tiedon asiasta. Akuuteissa ongelmatapauksissa olethan hetimmiten yhteydessä Rasmukseen.