Kesäleiri Metsätreeni 1

Tervetuloa metsä-parkourin pariin!!

Tässä ensimmäinen metsässä tehtävä parkour-seikkailunne. Päästette harjoittelemaan parkouria hauskojen pelien avulla ja pitämään porukalla kivaa.

ALLA OLEVA PITÄÄ KIRJOITTAA UUSIKSI:

. Tämän ulkotreenin voitte tehdä milloin tahansa Loikkakoplan eri kausien aikana, kun ulkona ei ole lunta ja jäätä. Lämmitelkää ja tehkää treenistä ne tehtävät, joille löydätte pihaltanne sopivan harjoittelupaikan. Palkintovideon voitte katsoa treenikerran lopuksi, kun olette merkinneet valmiiksi ainakin 3 tehtävää, vastanneet itsearviointikysymyksiin ja merkinneet treenin valmiiksi.

Ohjaajan kannattaa tutkia ympäristö jo etukäteen!

Loikkakoplan ulkotreenin rakenne:

 • Lämmittely (15 min)
 • Ensimmäisen spotin etsintä ja treeni (15 min)
 • Toisen spotin etsintä ja treeni (15 min)
 • Kolmannen spotin etsintä ja treeni (15 min)

HUOM: Voitte tehdä tämän ulkoharjoituksen myös kahdella tai kolmella eri kerralla, jos sopivia paikkoja löytyy hyvin! Voitte palata tekemään tekemättömiä tehtäviä, vaikka olisitte jo merkinneet treenin valmiiksi ja katsoneet palkintovideon. 😉

Lämmittelypeli

Ei saa koskea laaseriin rata (TÄHÄN OHJEET)

 • lämmittelypeli 10 min.

SPOTTI 1: Tasapainoilu

Etsikää 1-3 paikkaa, joissa voitte tasapainoilla. Paikkojen pitäisi olla sellaisia, että ainakin puolet ryhmästä mahtuu tasapainoilemaan kerralla ja niissä on eri haastavuustaso (esim. reunakivetys ja pitkä kaide). Tehkää porukalla useampi toisto seuraavia harjoitteita:
 • yhdellä jalalla seisominen
 • kahdella jalalla seisominen jalat peräkkäin
 • kahdella jalalla seisominen kohtisuoraan tankoa vastaan
 • kyykyssä käyminen
 • rauhallinen kävely eteenpäin
 • spotin etsintä ja treeni 15 min

Spotti 2: Heilautus tarkkuushyppyyn

Heilautuksesta tarkkuushyppyyn eli laché-presi! Etsikää paikka, jossa voitte roikkua mukavasti ja turvallisesti. Tehkää roikunnasta seuraavat harjoitteet:
 1. pudottautuminen alaspäin
 2. heilahtaminen pienellä vauhdilla eteenpäin
 3. heilahtaminen hieman isommalla vauhdilla pidemmälle eteenpäin
 4. heilahtaminen taaksepäin
HUOM! Yrittäkää laskeutua tarkasti ja äänettömästi.
 • spotin etsintä ja treeni 15 min
Turvallisuudesta: kun eteenpäin heilahduksia harjoitellaan ensimmäisiä kertoja, on olemassa riski, että heilahtaessa mätkähdetään selälleen. Tätä voi ehkäistä sillä, että heilahdatte vain lyhyitä matkoja aluksi ja pidennätte matkaa hiljalleen. Varmistakaa myös alustan turvallisuus jotta vahingon sattuessa ei tule loukkaantumisia.

Tekniikasta: Eteen päin heilahtaessa tulisi vetää käsillä taaksepäin, jotta ette laskeudu liian takakenossa.

SPOTTI 3: Ylityssarja

Etsikää paikka, jossa on koplalaisten lantion korkuisia esteitä useampi lähekkäin tai vaikkapa pitkä tasakorkuinen aita tai kaide. Suunnitelkaa siihen oma ylityssarja ja toistakaa sitä useampi kerta, niin että saatte sen nopeaksi ja sujuvaksi.

Ohjaaja: Voit jakaa osallistujat useampaan pienempään ryhmään, jotka tekevät jokainen oman ylityssarjansa ja esittelevät sen sitten muille (jos tilaa ja ylitysesteitä riittää).
 • spotin etsintä ja treeni 15 min
Jos löydätte vain yksittäisiä esteitä, niin voitte tehdä sarjan sijaan yksittäisiä ylityksiä:
 • Jakautukaa pienehköihin 3-5 hlö porukoihin.
 • Jokainen ryhmässä saa näyttää jonkin tavan mennä esteen yli ja muut samassa porukassa kokeilevat ylitystapaa perässä.

SPOTTI 4: Pyörähdyssarja

Hei koplalaiset! Eikö olekin monimutkaisen näköinen sarja! Että mitenkä se meni? Sarjojen opettelun salaisuutena on tehdä ne rauhassa yksi liike kerrallaan. Katsokaa videolta liikkeet ja opetelkaa ne järjestyksessä. Jos sarja sujuu odottamattoman helposti, voitte keksiä mukaan omia liikkeitä.
 1. Esteen päälle pyörähtäminen selkä edellä yksi käsi esteeseen tukien: vastapuolen jalka esteen päällä, toinen jää ilmaan.
 2. Jalkojen ja käsien vaihto ja esteeltä alas pyörähtäminen.
 3. Laitetaan molemmat kädet vierekkäin esteelle ja ponnistetaan tasajalkaa takaisin esteen päälle pyörähtäen puoli kierrosta.
 4. Hyppy alas.
 5. Keksikää sarjaan halutessanne omia liikkeitä lisäksi.
Aluksi liike kerrallaan, pysähdellen välissä. Sitten pikkuhiljaa koko sarja yhdeksi sujuvaksi liikkeeksi!
 • spotin etsintä ja treeni 15 min
Tämä tehtävä on haastava, sillä sarja on melko monimutkainen. Kannustavalla ja kokeilevalla otteella tehtävästä saadaan turhauttavan sijasta hauska:
 • Hahmotteluvaiheessa on ihan ok, että sarja menee vähän sinne päin. Kehutaan kokeilevasta otteesta tehtävään.
 • Esim. nuorempien lasten kanssa ei tarvitse tavoitella sarjan täydellistä omaksumista, vaan hyvä tavoite on, että porukka pyörii esteellä hyvällä meiningillä. Keksikää ihmeessä omia pyörimissarjoja!

SPOTTI 5: Seinäkieppi

Nyt pääsette harjoittelemaan upean tempun, nimittäin seinäkiepin! Etsikää suurehko kivi, jonka sivu on sopivan kalteva ja pyöreä. Kiven lisäksi myös jonkinlainen muu loiva kalteva taso toimii liikkeen harjoittelussa. Liike on melko helppo harjoitella kolmessa eri vaiheessa. Toistakaa kutakin vaihetta useampi kerta, ennen kuin siirrytte seuraavaan.
 1. Hyppy kiven edestä sen päälle kääntyen 180 astetta. Kädet pysyvät kivessä kiinni ja alas tullaan käsien toiselta puolelta. Huomaa, että toinen käsi toimii tukikätenä ja pysyy koko ajan suorana ja paikoillaan alustassa.
 2. Kieppi niin, että toisella jalalla potkaistaan vauhtia kiven päältä. Koettakaa saada jalan kosketus kiveen pikkuhiljaa kevyemmäksi ja nopeammaksi.
 3. Seinäkieppi kivestä. Boom!
 • spotin etsintä ja treeni 15 min

SPOTTI 6: Tarkkuushyppyhaaste

 1. Etsikää paikka, jossa on paljon tarkkuushyppypaikkoja, esimerkiksi kivinen metsä.
 2. Muodostakaa 3-4 hengen ryhmiä.
 3. Jokainen ryhmästä valitsee vuorollaan tarkkuushypyn, jota kaikki yrittävät.
Tavoitteena on keksiä tarkkuushyppyjä, jotka eivät onnistu ensimmäisellä kerralla, mutta onnistuvat kaikilta muutaman yrityksen jälkeen! Arvatkaapa muuten mitä! Näin pro-parkouraajatkin treenaa porukassa!
 • spotin etsintä ja treeni 15 min

Palkintovideo

Mikä ihme on edistynyt parkour-liike nimeltään monkeyplant kick-up? Palkintovideossa pääsette ihastelemaan, kun kaksi suomalaista parkour-ammattilaista Severi ja Sanni näyttävät mallia! Katsokaa video ja ohjaaja voi kysellä koplalaisilta fiiliksiä ulkotreenistä ja käydä täyttämässä ulkotreenistä palauttelomakkeen. Se on meille erityisen tärkeää, jotta Loikkakoplaan saadaan lisää ulkotreenejä.